We leven in een wereld vol lekker, heerlijk en makkelijk eten. Je kan het kopen en binnen no-time heb je het opgegeten of klaar gemaakt. Super makkelijk natuurlijk. Maar om dit gemak te bereiken, is dit eten veelal extreem voorbewerkt, behandeld en samengesteld in levensmiddelenfabrieken. Wat is de invloed van al dit bewerkte voedsel op ons gevoel, ons mentaal welbevinden? Het is een invalshoek die niet vaak wordt gekozen.
Maar zou het niet geweldig interessant zijn om ook eens kritisch te kijken naar al die bewerkte voedingsmiddelen die we dag in, dag uit in onze mond stoppen? De cijfers liegen er niet om. 1 op de 5 Nederlanders zit niet lekker in zijn vel. De oorzaak wordt standaard ‘tussen de oren’ gezocht. En wanneer de psychologische aanpak niet helpt, wordt regelmatig de stap naar (zelf) medicatie gezet. Lichaam en geest kunnen we natuurlijk niet scheiden. Wat goed is voor je lijf is goed voor je mentale gezondheid. Maar lees hier veel voorkomende gevoelens die mensen kunnen hebben en wat de relatie kan zijn naar over-bewerkte voedingsmiddelen.
De cijfers liegen er niet om. 1 op de 5 Nederlanders zit niet lekker in zijn vel. De oorzaak wordt standaard ‘tussen de oren’ gezocht. En wanneer de psychologische aanpak niet helpt, wordt regelmatig de stap naar (zelf) medicatie gezet.
Druk en overprikkelt, stuiterbal
Alle bewerkte producten zitten vol met koolhydraten. Denk aan ontbijtgranen, zoetbeleg, chips, koekjes, crackers, brood, pasta, snoepjes, koekjes, ijs en kant en klare maaltijden. Door alle processtappen in levensmiddelenfabrieken veranderen de structuren van de natuurlijke koolhydraten die in het oorspronkelijke voedingsmiddel zaten. Je lijf kan het hierdoor de bewerkte koolhydraten veel sneller verteren dan de onbewerkte variant. Je krijgt snel energie. “Hartstikke fijn!”, zou je denken. Maar het zorgt er ook voor dat je even ineens teveel energie (glucose) in je bloed hebt zitten. Met als bijkomende effect dat je je druk en overprikkelt kan voelen. Ouders, leerkrachten herkennen die vast wel bij kinderen die niet zelden hyper, druk en onbereikbaar worden na het eten van een (koolhydraat) rijke maaltijd.
Chagrijnig en moe
Na zo’n hyper moment van teveel suiker, gaat je lijf enorm hard aan het werk al die glucose uit je bloed te krijgen. Daar heb je het hormoon insuline voor nodig. Als je over-bewerkte producten eet met veel snelle koolhydraten krijg je een over productie aan dit hormoon insuline. Wat ervoor zorgt dat de glucose niveaus ineens te laag worden. Je krijgt een dip, die je een hypo noemt. Je krijgt opnieuw trek. Zo leef je de hele dag door van eetmoment naar eetmoment. Je bent druk, gestrest, je krijgt snaaineigingen en dan ben je weer chagrijnig en vermoeid.
Depressieve en onrust gevoelens
Depressieve gevoelens kunnen natuurlijk veel oorzaken hebben. Als je te maken hebt met rouw, slechte relaties of heftige levensgebeurtenissen, is het heel normaal dat je je zo voelt. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de hoeveelheid slaap. Als je niet genoeg nachtrust krijgt, liggen depressieve en onrust gevoelens op de loer. Maar voel jij je, ondanks dat er geen heftige levensgebeurtenissen doormaakt en je lekker slaapt, toch depressief, kan het interessant zijn om eens goed naar je voeding te kijken.
Als eerste, de schommelingen in je suikerspiegel (de hyper en de hypo), zorgen ervoor dat je lichaamscellen na een tijdje immuun gaan worden voor insuline. Dit noem je insuline resistentie. (meer dan 25% van de Nederlanders hebben hier, zonder dat ze weten last van!). Het is alsof je in een huis woont waar elke dag een donderende trein langs rijdt. Op een dag hoor je deze niet meer. Zo is het ook met jouw cellen. Ze reageren niet meer op die grote hoeveelheden insuline in je bloed. Dit betekent dat glucose niet meer goed in je cellen komt. Je krijgt letterlijk te weinig energie in elke cel binnen. En met name in je hersenen kan je dit voor veel onbalans zorgen.
Het is alsof je in een huis woont waar elke dag een donderende trein langs rijdt. Op een dag hoor je deze niet meer.
Als tweede; zorg voor genoeg serotonine. Serotonine is het gelukshormoon dat je een gevoel van rust geeft. Je slaapt er ook weer makkelijker van. Over-bewerkte producten bevatten veel minder vitaminen dan de verse varianten. Vitamine B3 en B12 bijvoorbeeld een belangrijk rol in de vorming van serotonine. Ook het aminozuur tryptofaan speelt een rol bij de vorming van serotonine. Daarom is het drinken van een beker warme (volle) melk, waar dit aminozuur in zit, aan te bevelen voor het slapen gaan. Dit aminozuur vind je niet in de bewerkte na-maak melk, zoals haver- rijst of amandelmelk. Maar ook tekorten in andere B vitaminen en Zink en Magnesium zie je veel bij mensen die veel bewerkte producten eten. Het zijn allemaal belangrijk nutriënten voor ons welbevinden.
Wist je trouwens dat wel 70 procent van de serotonine door gezonde darmbacteriën wordt gemaakt?
Mensen met depressieve gevoelens hebben andere samenstelling van de darmflora dan mensen die zich niet depressief voelen. Zorg dus dat je deze helpende micro-organismen in je darmen hebt zitten. Het vermijden van bewerkte producten is hierin een belangrijke goede stap.
Nog een andere belangrijke oorzaak van depressieve en onrust gevoelens is laaggradige ontstekingen.
Mensen met depressieve gevoelens hebben een significant hogere mate van ontsteking in hun cellen.
Laaggradige ontstekingen is overigens een belangrijke onderliggende oorzaak van veel westerse ziekten. Maar dus ook voor depressie. Zoek op Pubmed naar depressie en ontsteking en je vindt vele duizenden artikelen die over dit onderwerp gaan. Bewerkte producten zorgen enorm voor een verhoogde kans op laaggradige ontstekingen. Zoals ik al eerder schreef is de insuline resistentie een flinke boosdoener. Insuline resistentie staat in verband oxidatieve stress voor elke lichaamscel.
Een andere belangrijke is de vetzuursamenstelling in bewerkte producten. Bewerkte producten zitten vol met geraffineerde goedkope plantaardige oliën. Zoals mais, soja en zonnebloem olie. Deze oliën bevatten veel omega 6 vetzuren. Omega 6 is ontsteking verhogend. Gelukkig is er omega 3 die de boel weer een beetje in balans brengt. Het zit in vette wilde vis. Alleen jammer dat we daar nu juist weer te weinig van eten. Zorg dus dat je altijd een goede visolie gebruikt (als je niet tweemaal per week vis wilt eten). Zeker belangrijk als je dus niet lekker in je vel zit!
Brain-fog
Wanneer je niet genoeg gezonde microflora in je darmen hebt zitten en de ziekmakende te veel de dienst uit maken, worden er veel toxische stoffen in de darmen geproduceerd die storend werken op jouw natuurlijke hormonen en signaalstoffen in je lichaam. Zo maakt de gist Candida van al die suiker die je eet, alcohol en een stofje wat je acetaldehyde noemt. Het is hetzelfde stofje waar je last van hebt als je een kater hebt.
Door die bewerkte producten verstoor je je natuurlijke vertering. Heel vaak is de vertering op veel vlakken niet meer optimaal. Je maakt bijvoorbeeld niet meer genoeg maagzuur en verteringssappen aan. Melkeiwitten en gluten worden niet meer goed afgebroken en eindigen als grote brokstukken in je dikke darm. Hier heb je ziekmakende micro-organismen en parasieten die hier vrolijk stofjes produceren die bijvoorbeeld gelijkenis kunnen hebben met opiaten. Geen wonder dat je de wereld anders waarneemt als hier last van hebt.
Nou ja, zo kan dit artikeltje nog wel een tijdje doorgaan. Ik hoop dat je begrijpt dat wat je eet enorm veel invloed heeft hoe jij de wereld waarneemt en beleefd.
De bottom line is dat moeder natuur al perfect eten voor ons klaar heeft staan. Alles is al in een perfecte samenstelling. De evolutie, natuurlijke selectie en aanpassingen, hebben ervoor gezorgd dat onze lijven volledig zijn afgesteld op dit eten uit moedernatuur.
Problemen gaan juist ontstaan, als we een beetje gaan knutselen met dit eten. De verhoudingen die van nature voorkomt in producten, kloppen dan niet meer.
Elke processtap zorgt ervoor dat het eten verandert van chemische en biologische structuur. Onze lichamen zijn hier dan minder op afgestemd.
Categorieën
- burn-out (1)
- darmgezondheid (2)
- echt contact (3)
- emoties (3)
- Geen categorie (9)
- gezond zijn (5)
- Grenzen (1)
- lichamelijke klachten (2)
- onzeker voelen (2)
- Piekeren (2)
- voelen (6)
Recente reacties