Piekeren, niet kunnen slapen, je hoofd staat nooit stil. Het zijn klachten waar we met zijn allen steeds meer last van krijgen. Wat is er aan de hand? Kunnen we steeds minder omgaan met de druk om ons heen? Moeten we gewoon niet zo zeuren?
De afgelopen 30 jaar is er veel veranderd. Nieuwe technologische ontwikkelingen, lossere sociale structuren en hogere prestatie druk. We zijn minder gaan bewegen en leven in een wereld waar ons hoofd regeert. Veel mensen hebben de overtuiging dat wanneer je iets snapt, je ook controle hebt. Verstand, ratio, wetenschappelijke bewijzen hebben meer status dan iets doen op gevoel. Wil je anno nu gezond blijven, lijkt het nog belangrijker plaats te maken voor lijf en gevoel in een wereld vol mentale drukte.
Google op minder piekeren en je krijgt een hoop adviezen. Maar een hoop adviezen gaan je echt niet helpen.
Positief denken?
Piekeren gaat over negatieve gedachten. Je zou jezelf kunnen trainen om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Kwestie van veel oefenen? Je kunt je afvragen of dit het juist niet erger maakt. Met deze strategie negeer je je lijf en de gevoelens die er zijn. Als je dat vaak genoeg doet kun je zelfs je gevoelens zover beheersen dat gevoelens niet eens meer bij je binnen komen. Je bent dan alleen nog maar ‘hoofd’ geworden. Nog meer reden om te piekeren!
Afleiding zoeken?
Iets anders doen dan denken, helpt om even niet te piekeren. Het is een goede oplossing voor de korte termijn. Maar ook hier negeer je weer de gevoelens die onder het gepieker liggen. Het past in onze cultuur om nuttig bezig zijn. Dus nuttige dingen doen is vaak een makkelijke vlucht. Stofzuigen, auto wassen en klusje doen. Even niet denken en nuttig bezig geweest geeft een goed gevoel, maar helpt maar even. Een andere strategie is om niet hoeven denken, niets doen. Bijvoorbeeld tv kijken, internetten of een boek lezen. Allemaal geen slechte dingen natuurlijk maar wil je echt wat aan het gepieker doen zul je de uitdaging met jezelf aan moeten gaan, en meer ruimte maken voor wat jou helpt structureel meer in balans te komen.
Ontspanningsoefeningen?
Meditatie, yoga, ademhalingsoefening helpen je om meer in het nu te leven. Met het sturen van je ademhaling kun je veel veranderingen in je lichaam teweeg brengen en tot rust komen. Maar het is wel een vorm van beheersing en kan het herkennen en erkennen van de gevoelens enorm versluieren. Ontspanningsoefeningen die minder over beheersen gaan en je meer gericht zijn op alleen waarnemen en voelen zijn natuurlijk goed om te doen.
Wat helpt nog meer tegen piekeren?
Je lijf weer gaan ‘bewonen’ helpt tegen piekeren
Opgetrokken schouders, holle rug, koude voeten, knieën op slot, het zijn allemaal tekenen dat je niet alles in je lijf even makkelijk meeneemt in je dagelijkse leven. Kijk maar eens als je bijvoorbeeld in je bed ligt welke delen van je lijf je makkelijk voelt. Hoever/ dichtbij ervaar je bijvoorbeeld je benen. Hoe zwaar/ licht is je hoofd, buik en ledematen.
Aanraking helpt nog directer en intenser tegen piekeren. Door de aanraking (van de ander) voel je letterlijk je lichaam. Het maakt uit of je bijvoorbeeld zelf je voet aanraakt of dat iemand anders dan jezelf jou voet aanraakt. Van een goede aanraking kom je tot leven. Word je minder hoofd en meer lijf. Dit is universeel en werkt bij iedereen zo. Wanneer je meer je hele lijf ervaart zal er minder focus zijn op alleen het denken en zal je vanzelf minder gaan piekeren
Categorieën
- burn-out (1)
- darmgezondheid (2)
- echt contact (3)
- emoties (3)
- Geen categorie (9)
- gezond zijn (5)
- Grenzen (1)
- lichamelijke klachten (2)
- onzeker voelen (2)
- Piekeren (2)
- voelen (6)