Het is geen verrassing, onze darmen zijn, via ingenieuze wijze, verbonden met ons hele lichaam en functioneren. Het is ons tweede brein!

Onlangs verscheen er een review artikel over de link tussen depressie en darmgezondheid. link

Ik dook er even voor je in. Want als jij last hebt van lusteloze gevoelens of je down voelt, kan het wel eens heel zinvol zijn om naar je darmgezondheid te kijken.

Het mechanisme achter darmgezondheid en depressie is dat de microflora op drie niveaus je gevoel beïnvloeden. Allereerst via het zenuwstelsel. Veel hormonen die invloed hebben op je gevoel (Serotonine, Dopamine, GABA) worden door je darmflora gemaakt. Van Serotonine is bekend dat wel 90% in je darmen wordt gemaakt. Dopamine mist als je je vaak lusteloos voelt. En het vrijkomen van dit hormoon is afhankelijk van de samenstelling van je darmflora. En zo blijken bepaalde melkzuur bacteriën efficiënte GABA producenten te zijn.

Je darmflora heeft via 3 mechanismen invloed op (depressieve) gevoelens


Als tweede heeft je darmgezondheid invloed op je hormonale gezondheid. Als je veel stress hebt produceer je veel stress hormonen als Cortisol en Adrenaline. In gezonde mensen hebben de darm microflora een neutraliserend effect op deze stress hormonen. Mensen die depressief zijn hebben minder van deze goede micro-organismen in hun darmen en kunnen daardoor lastiger met stress omgaan.

Een derde invloed van de darmgezondheid op hoe je voelt gaat via de immunologische route. Gezonde darmen hebben een beschermende mucus laag en zijn darmcellen mooi aaneengesloten. Op deze manier kunnen pathogenen en hun toxische uitscheidingen niet binnen dringen. Mensen met depressieve klachten hebben meer last van laaggradige ontstekingen en lopen dan ook het risico dat veel toxische stoffen en lichaamsvreemde antigenen hun systeem in de war kunnen brengen.

Wat kan je doen?

Probiotica helpt

Er zijn veel proeven gedaan met muizen en knaagdieren. Ze blijken baad te hebben bij probiotica zoals het toevoegen van melkzuurbacteriën aan de voeding. Zo hadden steriele muizen een hoge cortisol waarde. Maar toen ze de probiotica kregen toegediend verlaagde de cortisol waarden significant. Of baby muizen die werden gescheiden van de moeder raakte minder gestrest als ze daarnaar melkzuurbacteriën kregen. Ook bij mensen bleek dat stress hormonen daalden wanneer ze probiotica in de vorm van specifieke melkzuurbacteriën kregen toegediend.

Baby muizen die werden gescheiden van hun moeder hadden minder stress hormonen wanneer ze probiotica kregen toegediend

Het verlagen van de ontstekingen helpt

Mensen met depressie hebben veel vaker last van laaggradige ontstekingen. Het veroorzaakt meer cytokines. Cytokines hebben een storend effect op de synthese en transport van neurotransmitters. Ook veroorzaken de ontstekingen een veranderingen in de bloed-brein-barrière en de darmbarrière. Dit zorgt ervoor dat toxische metabolieten de bloedbaan in kunnen komen.

Je kan de ontstekingen remmen door een hoge kwaliteit omega 3 olie te nemen. Maar ook innemen van goede prebiotica kan helpen. In het artikel wordt Galactose oligosacharide genoemd (GOS) wat van nature voorkomt in (moeder) melk. Daarnaast wordt Polydextrose genoemd. Dit is een synthetisch pre-biotica gemaakt van glucose. Als laatste wordt er aandacht gegeven aan Lactoferrin wat ook van nature in melk voorkomt.

Mijn eigen toevoegingen


Fantastisch dat de Brain-Gut axis steeds meer aandacht krijgt. Gelukkig ook steeds meer in de mainstream media. Donderdag 28 oktober verscheen een artikel op Nu.nl waar Prof. Robert Jan Brummer de invloed van de darmflora op hoe je je voelt onderstreept,

Maar er is meer nodig om een verandering teweeg te brengen.

Er is een praktische invulling nodig!
De vraag is natuurlijk voor de gewone man en vrouw met depressieve klachten hoe hij of zij met deze informatie praktisch aan de slag kan. Is het een kwestie van een goede yoghurt dagelijks nemen? Wat meer vezels toevoegen? Meer groente en fruit? Betere suppletie? Wat is goed en gezond eten als je naar darmgezondheid kijkt? Het is ingewikkelde materie. En voor dat je het weet gaat de commercie er mee aan de haal met zogenaamd mooie producten en supplementen. Maar eigenlijk is het heel simpel om op te lossen. Ieder lijf kan het zelf.

Je moet de goede stappen nemen. Ik zeg altijd in een tuin vol onkruid ga je geen mooie slazaadjes zaaien. Je zal eerst moeten wieden, de bodem vruchtbaar maken. Als je gaat zaaien, doet de natuur en wat liefde de rest. En zo is het ook met je darmen.

Lichaamsbewustzijn
We zijn geen muizen of knaagdieren, die in veel onderzoeken worden gebruikt. Natuurlijk super zinvol en mooi onderzoek. Maar uiteindelijk is lichaamsbewustzijn de sleutel naar gezonde darmen. Het leven is machtig ingewikkeld en in geen enkel wetenschappelijk artikel, of generiek advies te vangen. Als je leert leven door te luisteren naar je lijf, kies je vanzelf de goede voeding en doe je de goede dingen die er voor jou toedoen om je gezond te houden.

Liefde!
Een ander punt is dat in veel literatuur wordt onderstreept dat stress een enorme ondermijner is van je darmgezondheid. Er is al redelijk wat onderzoek beschikbaar over de invloed van die darmflora op hoe je voelt. Maar er is nog nauwelijks informatie beschikbaar over het reduceren van stress op de samenstelling van al het leven in de darmen. En dit is wel degelijk het geval. Als je minder gestrest bent heb je minder darmproblemen. Daarom moet er meer aandacht komen voor stress. Mensen raken gestrest als ze los komen te staan van het leven en van elkaar. Het zou heel waardevol zijn als er meer onderzoek komt naar de invloed van liefde en verbinding op je darmgezondheid.

Mocht je graag hulp of persoonlijk plan willen hebben bij het verbeteren van jouw darmgezondheid, ik help je met mijn kennis, praktische aanpak en ervaring graag verder!

Plan een kennismakingsgesprek

Wil je graag op de hoogte blijven van Praktijk Wei en regelmatig Haptonomie/ Darmgezondheids informatie ontvangen? Vul dan je gegevens hieronder in.