Je hebt vast wel eens vaker gehoord, sommige mensen noemen de darmen het tweede brein. En dat is niet voor niets. Je darmgezondheid heeft ontzettend veel invloed op je gezondheid in zijn algemeenheid maar ook hoe jij je voelt.
Allereerst zijn je darmen en je brein direct met elkaar verbonden via de Nervus Vagus. Een zenuw die razend snel berichten heen en weer stuurt. Geen wonder dat je een steen in je maag voelt als je zenuwachtig bent. Maar ook flink gestrest kan raken wanneer je iets verkeerd gegeten hebt.
Daarnaast wordt wel 90 percent van alle serotonine, ‘het gelukshormoon’ niet in je brein, maar in je darmen gemaakt.
Veel mensen denken dat er iets tussen je oren mis is, dat je je niet gelukkig voelt, Maar de oorzaak kan dus net zo goed liggen bij de gezondheid van je darmen.
Verder spelen je darmen een waanzinnig belangrijke rol in je immuniteitssysteem. Je darmcellen moeten immers bij alles wat er langskomt, ‘kiezen’ om iets op te nemen, of als het schadelijk voor je is, te laten gaan. Wanneer dit misloopt krijg je dus niet de voedzame stoffen binnen. Maar wel de schadelijke stoffen.
In je darmen zitten miljarden micro-organismen die samenwerken met die darmcellen en zo invloed hebben op je brein, je hele lijf. En wat je eet heeft weer direct invloed op de samenstelling van al die micro-organismen. En dus hoe je darmcellen werken.
Wanneer je ongezond eet zal binnen 24 uur ziekmakende bacteriën in aantallen toenemen. Heel erg is het niet als je genoeg ‘gezonde’ microflora hebt. Je kan dan weer snel in een gezonde balans terecht komen.
Maar als er langere tijd een dysbiose ontstaat en de ziekmakende darmflora de overhand krijgen ontstaan er gezondheidsproblemen. Misschien merk je in het begin niet direct, maar uiteindelijk raken darmcellen ontstoken. Je ervaart minder energie. Als dit lang genoeg duurt kun je een ‘leaky gut’ ontwikkelen. Je darmcellen zijn niet meer mooi aaneengesloten en stoffen uit het eten of chemicaliën die door ziekmakende micro organismen worden uitgescheiden kunnen gemakkelijk je bloedbaan binnendringen. Zo kunnen auto immuun reacties, voedselintoleranties en allergieën ontstaan. Als je kijkt naar je psychische gezondheid dan kunnen deze stoffen ook angst, onrust, paniek of depressieve gevoelens veroorzaken.
Heel vaak hebben mensen met psychische klachten ook spijsverteringsklachten.
En door simpel de darmen te genezen, los je ook potentieel veel psychische problemen op.
Categorieën
- burn-out (1)
- darmgezondheid (2)
- echt contact (3)
- emoties (3)
- Geen categorie (9)
- gezond zijn (5)
- Grenzen (1)
- lichamelijke klachten (2)
- onzeker voelen (2)
- Piekeren (2)
- voelen (6)
Recente reacties